Caracteristici climatice

Comuna Dobarceni, fiind asezata in jumatatea central-estica a judetului Botosani , are o clima temperat continentala, cu nuanta excesiva. In ultimii ani, datorita defisarilor masive si in special, desfiintarii lizierelor si “perdelelor” de pomi (de-a lungul soselelor, pe tarlale perpendicular pe directia vinturilor, etc), efectul de sera se face tot mai simtit.Tot mai multe ploi acide, furtuni insotite de grindina, vinturi puternice in rafale, uneori insotite de nori de praf ( martie 2007), temperaturi toride care depasesc in sezonul de primavara 300C, iar vara chear peste 400C, duc la modificari pedoclimatice si de relief (fenomenul de desertificare, eroziune a solului, alunecari si prabusiri de teren, aparitia saraturilor, etc.).

Pe teritoriul comunei Dobarceni suma medie a precipitatiilor anuale este cuprinsa intre 550-600ml, lunile cele mai bogate in precipitatii fiind aprilie-mai respectiv octombrie-noiembrie. Fiind situata in intregime pe podisul inalt cuprins intre vaile Jijiei si Baseului, comuna Dobarceni are o temperatura medie anuala cu aproximativ 1-1.50C mai scazuta decat comunele invecinate (ex: la Brateni- strat de zapada de 5-10 cm iar la Dangeni sau Mihalaseni- noroi si lapovita), temperatura medie anuala situandu-se intre 6.5-7.50C.

Anul 2006 afost un an secetos, perioadele de seceta pronuntata alternand cu scurte perioade de precipitatii , insotite de vanturi puternice (chear vijelii) si grindina (in luna mai 2006 grindina puternica a lovit localitatea Brateni producand insemnate pagube in sectorul agricol 40-50%, in sectorul viticol si pomicol 70-85%, afectand acoperisuri, geamuri si peretii locuintelor, in special cei imbracati in lambriu PVC).

O caracteristică a climei la nivelul comunei Dobarceni o constituie repartiţia defectoasă a precipitaţiilor în timpul perioadei de vegetaţie, fiind frecvente intervale lipsite de precipitaţii şi cu temperaturi mult mai mari faţă de cele normale.

Contact

  • Localitatea Dobârceni, Comuna Dobârceni, 
  • Județul Botoșani,  Cod poștal 717130

Tel/Fax:   0231/567.013

Email: 

Program de lucru

îNCEPÂND DE ASTĂZI 18 MARTIE 2020

PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL VA FI ÎNTRE ORELE

08:00 - 12:00

ACCESUL PERSOANELOR DIN EXTERIORUL UNITĂȚII

ESTE STRICT INTERZIS